Vad kostar ett billån på 250 000 kronor?

Ett billån på 250 000 kronor kan kosta cirka 3000 kronor i månaden. Men lånet kan även kosta betydligt mer eller mindre. I denna artikel visas hur månadskostnaden påverkas av ränta och amorteringstid.

  • Kapitalkostnad = Total summa att återbetala
  • Ränta = Procentuell avgift som betalas på lånebeloppet
  • Amorteringstid = Antalet år som lånet förväntas återbetalas på

Amorteringstid är främst avgörande

Det som främst avgör hur mycket ett billån kostar i månaden är amorteringstiden. Med andra ord under hur lång tid som dessa 250 000 kronor förväntas återbetalas till banken.

Vad kostar ett billån

I låneansökan brukar det vara vanligt att önskad amorteringstid väljs på exempelvis tre, fem eller tio år. En del långivare erbjuder möjligheten att ändra amorteringstiden i efterhand medan andra håller fast vid avtalet.

Nedan visas vad månadskostnaden skulle bli, med 8% i ränta, under olika lång amorteringstid. Uträkningen bygger på att det är ett annuitetslån vilket innebär att exakt samma summa betalas varje månad.

10 år – Önskas återbetalning ske under 10 år blir månadskostnaden ca 3000 kronor. De flesta har visserligen inte sin bil i 10 år utan byter tidigare.

Men då kommer det även finnas ett andrahandsvärde som kan användas för att lösa resterande del av lånet.

5 år – Önskas återbetalning ske under 5 år blir månadskostnaden ca 5069 kronor. Många tror att det blir dubbelt så hög månadskostnad med hälften så lång amorteringstid.

Detta utifrån att lånet betalas tillbaka snabbare. Men så är alltså inte fallet. Orsaken är att räntekostnaden påverkar lånebeloppet mer under en längre återbetalningstid.

3 år – De som alltid vill ha vagnskadegaranti byter bil ungefär vart tredje år. Med ett billån på 250 000 kronor skulle det innebära en månadskostnad på 7834 kronor.

En relativt hög summa att betala med tanke på att det även tillkommer drivmedel, försäkring, service och underhåll.

Ränta

Amorteringstid är något som låntagaren själv kan välja i samband med att lånet ska tecknas. Det som är svårare att påverka är räntan på billånet.

Genom att jämföra flera bankers alternativ går det däremot att hitta de lägre nivåerna.

Att jämföra och därmed spara någon procents ränta kan göra stor skillnad. Så här mycket kostar det att låna 250 000 kronor, under 5 år, med olika hög ränta.

5 % – Med en ränta på 5 % kommer månadskostnaden bli 5209 kronor. Det är däremot få som kan få en ränta på ett billån på 5%.

Det krävs nämligen en mycket god kreditvärdighet för att dessa lägre nivåer nås. Generellt kan man tänka att de bästa billåneräntorna är ungefär dubbelt så hög som aktuell bolåneränta.

8% – Med en ränta på 8 % kommer månadskostnaden bli 5834 kronor. Detta är en rimlig räntenivå att förvänta sig för de med normalgod kreditvärdighet. Som visas blir inte skillnaden jättestor mot en ränta på 5%.

15% – Med en ränta på 15 % kommer månadskostnaden bli 7292 kronor. Personer med sämre kreditvärdighet kan förvänta sig denna nivå. De som har betalningsanmärkningar kan däremot behöva räkna med ännu högre räntenivåer.