Olika sätt att jämföra ränta

När ett lån ska tecknas finns en stor fördel att jämföra räntor hos flera aktörer. Nivåerna skiljer sig rejält vilket gör att man kan spara stora summor på att lägga ner lite tid på att jämföra och leta efter bästa alternativet. Det finns flera vägar att gå för att jämföra räntorna.

Låneförmedlare:

Det finns ett flertal låneförmedlare som hjälper privatpersoner att jämföra räntor inför att lån ska tecknas. De flesta har specialiserat sig på privatlån men det finns även inom snabblån och bolån. Oavsett låneform fungerar det på liknande sätt.

Låneansökan skickas in till låneförmedlaren varpå en kreditupplysning sker. All information sänds digitalt vidare till ett flertal banker. Många gånger är det över 20 banker som dessa låneförmedlare samarbetar med. Bankerna får svara om de vill erbjuda lån och i så fall till vilken ränta. Inom ett dygn kommer svaren gällande vilka banker som vill ge lån och därmed kan man välja på dessa.

På senare tid har även flera låneförmedlare skapat egna appar som gör det enkelt att hålla koll på sina lån och även pressa räntan på dessa. Ett av dessa företag är Consector som med sin app Lånekollen hjälper personer med många lån att få överblick över lånen och möjlighet att samla dessa med lägre ränta.

Fördelen – Nackdelen

Fördelen är framförallt att så många olika banker jämförs så snabbt. Ofta är det alltså över 20 banker som får chansen att erbjuda lån. Därmed får man snabbt många bankers svar med minimal egen insats.

Nackdelen är att vissa banker står utanför denna lånejämförelse. I en jämförelse av de tre största låneförmedlarna i april 2017 saknades exempelvis flera storbanker och Bank Norwegian.

Ansök via flera banker:

Som nämnts ovan så är fördelen med låneförmedlare att de jämför många banker på en gång. Men nackdelen är att man inte kan styra vilka banker som jämförs. Ett alternativ är därför att själv välja ut vilka banker som ska kontaktas. En rekommendation är då att bland annat kontakta den bank man har andra banktjänster hos. Med många banktjänster hos samma bank ges ibland rabatt på lån och andra tjänster.

Fördelen – Nackdelen

Fördelen är att man själv exakt kan välja vilka banker som ska jämföras. Därmed kan man exempelvis välja den bank man är kund hos, banker som har betalningsfria månader eller betalförsäkring osv.

Nackdelen är att detta tar längre tid då flera låneansökningar behöver ske. Dessutom kommer en kreditupplysning ske per bank som ansökan skickas in till. Detta i jämförelse med alternativet med låneförmedlare då enbart en ansökan sker.

Jämföra via tabeller utifrån ”lägst ränta”

Det finns ett flertal hemsidor på internet som presenterar mängder av olika låneaktörer. Mycket ofta är det recensioner som lyfter fram fördelar och nackdelar med dessa aktörer. Den ränta som presenteras brukar vara ”bankens från-ränta” vilket betyder att det är den lägsta ränta som går att få. Genom att se på dessa tabeller kan man få information om låneföretag som man aldrig tidigare hört talas om. Däremot ska räntesatserna tas med ”en nypa salt”.

Fördelen – Nackdelen

Fördelen är de objektiva recensionerna som lyfter upp låneföretagen från olika sidor. Nackdelen sitter främst i att man inte kan jämföra räntor rättvist via dessa sidor. Den ränta som anges är enbart den lägsta ränta som erbjuds vilket mycket få låntagare faktiskt får. För att veta vilken räntesats som erbjuds behövs oftast en låneansökan genomföras.