Jämföra ränta med låneförmedlare

Det finns två vägar att gå för att jämföra ränta hos banker för den som vill teckna ett privatlån. Antingen tar man kontakt med ett flertal banker och ser vilken ränta de erbjuder eller så går man via en låneförmedlare som gör exakt samma sak.

Att gå via en låneförmedlare och jämföra räntan har två mycket stora fördelar.

Varför jämföra ränta via låneförmedlare?

För det första handlar det om en tidsbesparing. Många av de större låneförmedlarna gör jämförelser på ca 20 banker. Genom att göra en enda ansökan till förmedlaren så får man tillbaka svar från ett stort antal banker. Att göra en sådan ansökan tar inte mer än 5 minuter.

Att istället leta upp kontaktuppgifter till 20 banker och sedan kontakta dem för ett ränteförslag tar betydligt längre tid. På varje bank måste en separat låneansökan genomföras vilket gör att hela jämförelsen kommer ta flera timmar att jämföra.

Med tanke på att låneförmedlare jämför räntor gratis finns ingen anledning att genomföra detta arbete själv.

Den andra fördelen handlar om hur många kreditupplysningar som kommer att tas på personen som vill ta lånet. Den som går via en låneförmedlare kommer enbart få en upplysning tagen på sig. Den som kontaktar 20 banker på egen hand kommer få 20 upplysningar. Här ska man komma ihåg att den person som har många upplysningar i längden minskar chansen till att få låneansökan beviljad.

Hur fungerar det?

Första steget är att skicka in en låneansökan till låneförmedlare. Detta sker på samma sätt som om en låneansökan hade skickats in till en klassisk kreditgivare eller bank.

Andra steget är att låneförmedlaren tar en kreditupplysning och att denna upplysning samt den information som låntagaren angett i ansökan visas för bankerna. Är det 20 banker som samarbetar med förmedlaren kommer alltså 20 banker att se på ansökan och avgöra om de kan erbjuda ett lån.

Tredje steget är att bankerna och kreditinstituten svarar på ansökan och skickar svaret tillbaka till låneförmedlaren. De sammanställer och skickar vidare svaren till den som gjort ansökan.

Att jämföra ränta har alltså knappast varit lättare. En ansökan tar maximalt 5 minuter och inom 24 timmar kommer sen svar från upp till 20 banker.

Svaren från de olika kreditgivarna kan sedan ställas mot varandra och i lugn och ro kan man bestämma sig för vilket avtal som är mest fördelaktigt och sedan välja att teckna privatlånet hos denna bank.