Jämför omstartslån

När du står inför beslutet att ta ett omstartslån kan det vara svårt att veta vad du ska jämföra. Det är en utmärkt lösning för att samla sina skulder och få en nystart i ekonomin. Men det gäller att se över lånets ränta, avgifter och andra villkor – då det i vissa fall kan bli betydligt dyrare än vad man från början räknat med.

Att jämföra

  • Räntesatsen

Detta är kanske den mest uppenbara punkten, men också den viktigaste. En lägre räntesats kan spara dig tusentals kronor över lånets löptid. Se till att jämföra räntesatserna noggrant.

Kontakta flera banker, eller använd en låneförmedlare, för att se vilken räntesats som bankerna erbjuder. Ställ därefter den effektiva räntan mot varandra då denna speglar totala kostnaden för både räntor och avgifter under ett år.

  • Lånets löptid

Hur länge kommer du att betala tillbaka lånet? Vissa lån kan ha kortare löptider, vilket kan innebära högre månatliga betalningar, medan andra kan sträcka sig över flera år men med lägre månatliga betalningar. Välj den löptid som bäst passar din ekonomiska situation.

  • Avgifter och kostnader

Förutom räntan kan det finnas andra avgifter kopplade till lånet, såsom uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter. Se till att du är medveten om alla potentiella kostnader innan du tar lånet.

  • Flexibilitet

Hur flexibelt är lånet? Finns det betalningsfria månader? Kan lånet förlängas? Kan du betala tillbaka det i förtid? Dessa faktorer kan vara avgörande om din ekonomiska situation förändras i framtiden.

  • Kundrecensioner och rykte

Kontrollera alltid vad andra säger om den bank där du funderar på att teckna lånet. Har de dåliga omdömen kan det vara värt att välja ett annat alternativ.

Jämföra snittränta

Fakta – Vad är omstartslån?

Omstartslån kallas även för samlingslån och innebär i korthet att låntagaren tecknar ett så stort lån att samtliga andra lån och krediter kan lösas. Namnet kommer från att personen, tack vare detta, kan få en omstart i sin privatekonomi, något som visas i följande exempel:

Exempel:

Anna har utnyttjat krediten på tre kreditkort, tecknat ett så kallat ”snabblån” samt har ett privatlån sedan hennes badrumsrenovering. Totalt betalar hon cirka 4 000 kronor per månad för dessa vilket gör det svårt för henne att få budgeten i balans. 

Hon väljer att besöka en webbsida där hon kan jämföra omstartslån och väljer att ansöka hos Marginalen Bank. Den totala summan hon ansöker om är 120 000 kronor. Hon får ansökan beviljad men på grund av hennes svaga kreditvärdighet erbjuds en ränta på 11%.

 Med en återbetalningstid på 5 år får nu Anna en månadskotnad på cirka 2600 kronor. Hon räknar även ut att hon, under dessa 5 år, kommer betalat mindre i räntor och avgifter än vad hon hade gjort om hon fortsatt betalat på de äldre lånen och krediterna.